🚚 FRI FRAKT OVER 900,- (under 10kg) | 🚚 FAST FRAKT 100,- | 🚚 POST I POSTKASSE 55,- (gjelder småvarer under 7cm)

Såpe for fremtiden

Miljøvennlig såpe - Unwrapped.no

Håndlagede, naturlige, plastfrie og bærekraftige såper til hud og hår øker i produksjon og etterspørsel. Kan det være fordi et ekte håndverk er av stor verdi, fordi vi ønsker å støtte våre lokale produsenter, er miljøengasjerte, opptatt av egen og barnas helse eller ønsker et hav uten plast og miljøgifter?  

Uavhenging av hvorfor, ønsker heldigvis flere forbrukere og produsenter produkter som ikke belaster miljøet gjennom produksjon og forbruk. For det er dessverre slik at mange av såpene som brukes i dag inneholder kjemikalier som skader både miljøet og helsen vår.

Hva er såpe?

Såpe er et fast eller flytende rengjøringsmiddel hovedsakelig laget av fettstoffer og lut. I dag bruker vi det som en fellesbetegnelse for vaskemidler, oppvask, husvask og kroppsvask, selv om disse oftest ikke inneholder såpe i kjemisk forstand lenger. Såpe er forbundet med renslighet, men ved hyppig bruk kan både hud og hår tørke ut. Derav balsam og hudpleieprodukter.

Unsplash - Såpe for fremtiden - Unwrapped.no

På 1980 - tallet økte oppmerksomheten rundt bruk av parfyme, konserveringsmidler, fargestoffer og antibakterielle midlers innvirkning på helse og miljø. I takt med dette økte også markedet for alternative produkter. Ofte med mindre sterke farger, lukter og emballasje. Kjemiske produkter byttet ut med mer naturlige og gjenkjennelige varianter (Store norske leksikon, 2019). 

Implikasjoner for miljøet

Miljødirektoratet har oppfordret kosmetikkbransjen til å bruke mindre miljøskadelige alternativer og i 2020 skal flere av stoffene som blir brukt forbys. Dette på bakgrunn av at Miljødirektoratet har avdekket at miljøgifter fra disse produktene sprer seg i norsk natur og har uheldige langtidseffekter for miljøet. Mattilsynet regulerer omsetning av kosmetikk - og kroppspleieprodukter som kan være helseskadelige, men når disse produktene i tillegg viser seg skadelige for miljøet omfattes de også av et kjemikalieregelverk som forvaltes av Miljødirektoratet (Miljødirektoratet, 2019). Unsplash - Såpe for fremtiden - Unwrapped.no

Valg av såpe kan også hjelpe i kampen mot et plastfritt hav. Et av tipsene fra Naturvernforbundet er nettopp å velge såpe uten mikroplast. Mikroplast tilsettes i kosmetikk og pleieprodukter for å oppnå bestemte egenskaper, for eksempel slipeeffekt (Naturvernforbundet, 2018). 

I produktene vi bruker til hud og hår er det en god del stoffer som kan skade helse og miljø, noen av dem har status som miljøgifter. De brytes ikke ned i naturen og lagrer seg i kroppene til dem som få dem i seg. Parabener har mange hørt om, det er en gruppe stoffer som blant annet er hormonforstyrrende. Etter en dusj vil alle stoffene bli med vannet på veien videre ut mot havet. 

Havet er vårt eldste økosystem. Her er det mange mekanismer som opprettholder livet på jorden og mange millioner mennesker livnærer seg av havets ressurser.

Hvordan velge miljøvennlig?

I følge Framtiden i våre hender er det visse stoffer i kosmetikk og såper vi bør unngå, blant annet fluorkarboner (PFAS), siloksaner, og mikroplast. Velg produkter laget i EU/EØS eller som innfrir deres krav, hvor reguleringen av stoffer og grenseverdier er strengt. Les mer om dette her.

Se etter miljømerker. Eksempler er Svanemerket og NAAF - merket som garanterer minimalt innhold av helse - og miljøskadelige ingredienser. Svanemerket er det offisielle miljømerket i Norden, hvor målet er at forbruk og produksjon skal belaste miljøet minst mulig. I tillegg er Änglamark et økologisk, miljø - og allergivennlig merke du finner hos Coop. Få en bredere oversikt over miljømerker her.                                          

Änglamark - Såpe for fremtiden - Unwrapped.noSvanemerket - Såpe for fremtiden - Unwrapped.noNaaf - Såpe for fremtiden - Unwrapped.noVelg håndlagede, naturlige, økologiske eller lokalproduserte såper og kosmetikk. Her er muligheten større for å handle emballasjefritt og produktene er ofte rene, rettferdige og bærekraftige. 

 

Som nevnt er de håndlagede såpene oftest produsert med naturlige, plastfrie og miljøvennlige ingredienser og derfor ikke tilsatt fyllstoffer, konserveringsmidler eller syntetiske skummemidler. Det finnes flere og flere som produserer disse alternativene til både kropp og hjem. Den gode følelsen av håndlaget såpe ligger i såpemakerens oppskrift av nøye balanserte oljer og fett. Denne væsken blandes deretter med lut som er nødvendig i all såpeproduksjon. Såpene er som oftest milde og skummer godt. Fargene som er brukt kommer fra naturlige ingredienser som leire, kull, krydder, plantefarger og mineralfarger.

Eteriske oljer kan ofte brukes for å få en deilig, naturlig duft.  Såpestykkene støpes og skjæres for hånd og har naturlig nok litt forskjellig størrelse og vekt. For at såpen skal holde lengst mulig, legges den på rist slik at den får tørke etter bruk. Den blir lagt til tørking  i 4-6 uker og er holdbar i 2-3 år. Såpene har et overskudd av oljer (overfettet) slik at de ikke tørker ut huden. Håndlaget såpe har vært laget, brukt og høyt elsket i århundrer. Vi tar derfor del i en gammel tradisjon når vi velger et håndlaget såpestykke.

 

                  

"Nytt forbud mot bruk av miljøgifter", artikkel publisert av Miljødirektoratet 03.02.2020 

 

Se utvalget av såpe her.   

                                             Saebeverkstedet - Unwrapped.no

 

 

 

 

 

 

 

Kilder: 

Forbrukerrådet, https://www.forbrukerradet.no/merkeoversikten/

Framtiden i våre hender, https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/den-mest-miljovennlige-kosmetikken.html

Miljødirektoratet, https://www.miljodirektoratet.no/aktuelt/nyheter/2018/november-2018/miljoskadelige-stoffer-i-kosmetikk--og-kroppspleieprodukter-blir-forbudt/

Naturverforbundet, https://naturvernforbundet.no/miljovennlig-tekstil/hudpleie-og-kosmetikk-article32789-3638.html

Store Norske Leksikon (SNL), https://snl.no/s%C3%A5pe

Svanemerket, https://www.svanemerket.no/

 

Skrevet av: Maria Di Lorenzo 

Bilder: Unsplash, Grims Have, Sæbeverkstedet

1 kommentar

  • Er det noen som vet mer enn meg vedr. utvikling av nebrytbar plast ?

    Ann-Mari Nergård

Legg igjen en kommentar