🚚 FRI FRAKT OVER 900,- | 🚚 FAST FRAKT 100,- | 🚚 POST I POSTKASSE 55,- (gjelder småvarer)

Lag din egen plantemelk

Havre - og mandelmelk 

Det finnes mange forskjellige typer plantemelk, og det er enkelt å lage dem selv. Det finnes mye gode vitaminer og mineraler i de ulike plantemelkene, og flere av dem har også et høyt innhold av fiber. Du kan selv velge om du vil drikke de som de er, eller bruke de i matlaging, du funker supert til begge deler.  

(Denne bloggposten er skrevet av vår gjesteblogger Renate Verdal, mer om henne finner du nederst i teksten).

Havremelk

Havremelk

Havremelk er den plantemelken som funker til alt. I tillegg er havre rikt på proteiner, og har et godt innhold av fiber, jern, sink, magnesium og tiamin.

For å lage 1 liter havremelk trenger du:

  • 50g/1,5dl store ukokte havrergyn
  • 1l vann
  • Litt salt
  • 1-2 dadler om du ønsker en litt søtere melk 

Slik gjør du:

  • Start kvelden før ved å bløtlegge havregryna i kaldt vann. Havregryna bør ligge i bløt i minst 8 timer for å fjerne fytinsyre, som gjør at mer av næringen i havren frigjøres.
  • Sil av vannet fra bløtleggingen og blend alle ingrediensene sammen i en blender.
  • Sil melka gjennom en nøttemelkpose eller et osteklede.

Melka holder seg fint i kjøleskap i opptil 5 dager på en lufttett flaske. Husk å riste flaska før bruk.

Forslag til hva du kan gjøre med havrepulpen:

  • Bruk den i brødbakst
  • Bland den sammen med litt kokosolje så får du en næringsrik og fuktighetsgivende ansiktsmaske

Lag din egen plantemelk

Mandelmelk

Mandelmelk funker veldig bra til søt bakst, frokostblandinger eller i smoothie. Mandler har et høyt innfold av proteiner, fiber, og vitaminer og mineraler som jern, kalsium, magnesium, fosfor, sink, kalium, og tiamin.

For å lage 1l mandelmelk trenger du:

  • 2,5 dl mandler
  • 1l vann
  • 1-2 dadler som søtning

Slik gjør du:

  • Bløtlegg mandlene i 8-10 timer i kaldt vann for å frigjøre mer av næringen og for at de skal bli lettere å blende.
  • Sil av vannet fra bløtleggingen og blend alle ingrediensene sammen i en blender.
  • Sil melka gjennom en nøttemelkpose eller et osteklede.

Melka holder seg godt i kjøleskap på lufttett flaske i 2-3 dager. Husk å riste flaska før bruk.

Forslag til hva du kan gjøre med mandelpulpen:

Ønsker du å lage en annen type nøttemelk kan dette gjøres på akkurat samme måte med hasselnøtter. Hasselnøttpulpen kan du f.eks. bruke til å lage knekkebrød med.

Ønsker du en litt mer nøytral nøttemelk som fungerer bedre til matlaging, kan du bruke cashewnøtter. Prosessen er den samme som med mandelmelken. Cashewnøttpulpen kan du tørke og riste litt i panna, så har du en deilig topping til middagen. Du kan også bruke den til å lage vegansk parmesan

 

 

Om Renate Verdal: 

"Jeg er fra ei lita bygd utenfor Kristiansand, hvor jeg har vokst opp med dyr og finPlantemelk - unwrapped.no natur rundt meg. Jeg studerer i dag tysk og likestilling, men min største lidenskap er å ta vare på jordkloden og dyrene som lever der. Jeg lever plantebasert, og bruker instagramkontoen min (@08.21) til å inspirere og vise andre at det ikke trenger å være så vanskelig å ta gode valg for både jordkloden og dyrene" - Renate

 

Ønsker du å være en gjesteblogger for www.unwrapped.no, med ønske om å inspirere andre til å leve mer bærekraftig? Kontakt oss gjerne på info@unwrapped.no. 

 

 

 

 

 

1 kommentar

  • Så fint med deling av melkeoppskrifter! Lurer på hva man gjør med bløtleggingsvannet man siler bort først. Skal ikke det brukes?

    Camilla Ravndal Liquid error: The format option 'month_day_year' is not a supported format.

Legg igjen en kommentar