🚚 FRI FRAKT OVER 900,- (under 10kg) | 🚚 FAST FRAKT 100,- | 🚚 POST I POSTKASSE 55,- (gjelder småvarer under 7cm)

HAGEMILJØ (VENNLIG)

  Hage og kompostering (bokashi)

Hage, kompost, bokashi - Unwrapped.no

Det er vår og for mange betyr det: luking, planting, jord og selvforsyning.

Her er det muligheter for å ta miljøvennlige valg rett utenfor egen dør. I hagen, på balkongen eller i pottene dine. Du kan nemlig velge miljøvennlige materialer, plante humlevennlige og økologiske frø/planter og lage din egen jord. Bruk ditt eget matavfall til å lage næringsrik kompostjord med Bokashi. 

 

økologiske grønnsaker


Økologisk

 Å dyrke plantene økologisk betyr kort fortalt at man ikke benytter seg av kunstgjødsel og kjemiske plantevernmidler. For bier og humler er økologiske gårder et fristed uten disse giftstoffene som de ellers utsettes for i landbruket.

jord

Kompostjord

Mange kvitter seg med løv og kvist, hagens egne ressurser for deretter å etterfylle med jord og gjødsel fra hagesenteret. Likevel er det aller beste for hagen og miljøet å lage sin egen kompostjord, den beste næringen man kan gi plantene sine. Bonusen her er at man får utnyttet mat - og hageavfall som den kanskje litt bortglemte ressursen det er. Det som i tillegg følger med er redusert klimagassutslipp fra transport, kunstgjødselproduksjon og ødeleggelse av myr. Myr blir omgjort til torv og store deler av den jorden du finner på hagesentere består av torv (Naturvernforbundet, 2020).

 

kompost

 

 • Sjekk kompostportalen.no for å finne ut om det lokale avfallsanlegget selger kompostjord
 • Spør etter torvfri jord neste gang du er på hagesenteret
 • Lag egen kompost

I motsetning til torvjord, som ofte må skiftes ut hvert år, kan kompostjord gjenbrukes år etter år så lenge man bare tilfører ny kompost.

Mat - og hageavfall fra hagen kan brukes til å lage kompost og det finnes en kompostmetode som passer for de fleste. Kaldkompost, varmkompost, markkompost og bokashi er gode søkeord for å finne ut hvilken metode som passer best for deg. Her skal vi gå grundigere inn på bokashi. 

 

Bokashi

 

Bokashi - bruk ditt eget matavfall

Kompostering med bokashi foregår dels inne, i en lufttett bokashibøtte; og dels enten inne i en kasse med litt jord, eller ute. Bokashi tar liten plass og lukter ikke vondt.

I bøtta legger du alt du har av matavfall lagvis med bokashistrø en gang om dagen. Bokashistrø er hvetekli innsatt med effektive mikroorganismer. Mikroorganismene er naturlige mikrober som setter i gang en gjærings - eller syrningsprosess når de kommer i kontakt med organisk materiale, som matavfallet ditt, i et lufttett miljø. Det organiske materialet brytes opp (men det skjer ingen forråtnelse) og beholder alle proteiner, vitaminer mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Når det fermenterte matavfallet kommer i kontakt med jord siden, går omdanningen til jord svært raskt. Og all næring og energi føres tilbake til jorden (Bokashi Norge). 

 


Slik gjør du:

 1. Begynn med å drysse litt strø (i den indre) bunnen av bøtta, altså der du tømmer matavfallet.
 2. Det er lurt å samle opp matavfallet i løpet av dagen og deretter legge det i bokashibøtten. Mikrobene jobber best når det er lufttett så det er viktig å ikke slippe inn alt for mye luft. 
 3. Når du har tømt dagens matavfall i bokashibøtta, strør du over litt bokashistrø. 2 spiseskjeer pr. liter matavfall og sånn fortsetter det. Legg lagvis, mat, bokashistrø, mat, bokashistrø osv.
 4. Når bøtta er full sørger du for at lokket er godt på og setter hele bøtta til gjæring eller fermentering innendørs i 2 uker. Bøtta kan stå hvor som helst du måtte ha plass, for den lukter ingenting. Det bør være 18-20 grader der den står disse to ukene; ikke under 15, og ikke noe særlig over 25.
  Når du setter den første bøtta til fermentering, tar du frem bøtte nummer to og begynner å fylle den med matavfall og bokashistrø.
 5. Nå er det på tide at det fermenterte matavfallet (innholdet i bøtta som har stått i to uker) skal i kontakt med jordbakterier for å bli omdannet til jord: det skal blandes og dekkes til med jord. Når du åpner bøtta etter to ukers fermentering, ser det ikke ut som om det har skjedd så mye nedi der. Det blir ikke jord i bøtta. Men mye av nedbrytningen er likevel unnagjort – som fermentering. Og derfor går omdanningen raskt når fermentert bokashi blandes og dekkes til med jord eller jord og løv. Ca hver annen uke kan du tømme fermentert bokashi i jorden/bingen/jordfabrikken. Der blir den raskt omdannet til fantastisk høy-kvalitets kompostjord. Den tomme bøtta tas inn på kjøkkenet igjen, hvor bøtte nummer to nok snart er full og skal settes til fermentering.

 

bokashi kjøkkenkompost

Matavfall - Bokashi - Unwrapped.no

 

Med bokashi trenger du ikke sortere. Alt skal ned i bøtta. Kjøtt og fisk, kyllingbein og kaffegrut, sitrus og alt du har av grønnsaksavskjær og rester som ikke ble spist. Det eneste du bør unngå er suppe og annen våt mat.

Alt du trenger for å komme i gang er et par lufttette bøtter og en pose bokashistrø. Du kan kjøpe bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran for bokashivæske, men du kan fint bruke en vanlig bøtte med lokk også. Den må bare være lufttett.

 

Bokashi - Unwrapped.no - matavfall

Bokashi - kompost - Unwrapped.no

10 grunner til å velge Bokashi

 

 

Har du tips til økologiske frø og planter, spørsmål eller erfaring med Bokashi? Kommenter gjerne under.

 

 

 

 

 

 

 

Kilder: 

Bokashi Norge, https://bokashinorge.no/

De Haes Gartneri, https://dehaesgartneri.no/

Naturvernforbundet, https://naturvernforbundet.no/hage/lag-kompost-og-unnga-torv-article38672-3649.html

Økologisk Norge, https://okologisknorge.no/fakta/hva-er-oekologisk-mat-og-landbruk/hvorfor-oekologisk/

 

 

 

Skrevet av: Maria Di Lorenzo

Foto: Unsplash / Megan Strand 

2 kommentarer

 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500 Mg Amoxicillin Online dsd.kkpt.unwrapped.no.cvc.fk http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  izuzabz
 • http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online bgn.czfn.unwrapped.no.fwn.bx http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

  izuxnazafer

Legg igjen en kommentar