Belgvekster - næringsrikt og fremtidsrettet
En hverdagshelt
Belgvekster er virkelig noe vi kan kalle supermat. For deg, for miljøet og for fremtiden. Bønner og linser har mange gode egenskaper i form av næringsinnhold og dyrking. De har i tillegg den praktiske egenskapen at de kan oppbevares lenge, tørket i poser eller i hermetikk. Det gjør at posen din med linser, ender opp i gryten og ikke i søpla. De er i høyeste grad et must i skapet.
FN erklærte 2016 for det internasjonale året for belgvekster. Dette grunnet helse, miljø og bærekraft hensyn, hvor matsikkerhet for alle står høyt i kurs. Les mer om dette her. Belgvekster er en viktig kilde til plantebasert protein over hele kloden og i tillegg har vist seg forebyggende mot livsstilssykdommer som fedme, diabetes, hjerte - og karsykdommer og kreft (FAO, 2016).
Belgvekster er spiselige frø som tilhører erteblomstfamilien. Bønner, linser, erter, kikerter og overraskende nok peanøtter. Noen av belgvekstenes mange fordeler er den enorme geografiske utbredelsen, den høye næringsrike verdien, behovet for lite vann og en egen evne til å reprodusere seg selv.
I tillegg er mange belgvekster robuste. De tåler tørke og jord med relativt dårlig jordsmonn. Noen av de har veldig dyptgående røtter, som gjør at de tåler styrtregn med påfølgende perioder av tørke. Dette gjør at områder som ikke egner seg for andre, mer ømtålige vekster kan brukes til belgvekster.
Miljøvennlig folkehelse
Kostholdet vårt er viktig både for å forebygge sykdom og for å fremme god helse. Et balansert og fullverdig kosthold i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger kan redusere risikoen for utvikling av livsstilsykdommer og sammenfaller i stor grad med et mer miljøvennlig kosthold. Produksjon og forbruk av mat står for en stor andel av Norges klimagassutslipp. Redusert matsvinn og et mer plantebasert kosthold vil bidra til redusert miljøbelastning (Helsedirektoratet, 2016).
Næringsinnhold
Belgvekster er en god kilde til protein og for mange er dette hovedkilden til planteprotein. Bønner og linser inneholder mye fiber og er dermed stabiliserende for blodsukkeret som igjen er forebyggende for nettopp livsstilsykdommer.
Ellers er belgvekster en god kilde til blant annet jern, kalsium, folat og antioksidanter. Utenom soyabønner og peanøtter har belgvekster et lavt fettinnhold og har gode effekter på kolesterolet vårt. I tillegg er det gode nyheter til allergikere, dette er et naturlig glutenfritt matvalg.
Matbutikker rapporterer om at salget av belgvekster har økt kraftig den siste tiden. Mye av dette importeres fra andre land, men i følge forskere er det mulig å dyrke ti ganger så stort areal med proteinrike vekster som erter og åkerbønner enn det vi gjør i dag (NIBIO, 2020). Vi får håpe det skjer noe her etterhvert, in the meantime, fortsett å bruke belgvekster - de er virkelig en hverdagshelt!
Dyrk dine egne spirer.
Foto: Unwrapped / Unsplash
Kilder:
FAO, http://www.fao.org/3/a-i5528e.pdf
Helsedirektoratet, https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1257/Utviklingen-i-norsk-kosthold-2016-IS-2558.pdf
MHNM, https://mathelsemiljo.com/blog/2018/10/14/belgvekster-en-hverdagshelt
NIBIO, https://www.nibio.no/tema/mat/korn-og-frovekster/belgvekster